Den Dolder / De Herberg

Locatie: Den Dolder
Naam gebouw:
De Herberg
Adres: Dolderseweg 164
Oorspronkelijke functie: woning voor de geneesheer-directeur
Huidige functie: logeergelegenheid
Architect: F.W.M. Poggenbeek
Datering: 1909-1912
Architect renovatie / uitbreiding: technische dienst W.A. Hoeve
Datering: 1964/65


Een van de eerste gebouwen die werden gerealiseerd was de woning voor de geneesheer-directeur.
De villa werd gebouwd in de zogenaamde ‘chaletstijl’, een bouwstijl die in die tijd gebruikelijk was voor villa’s. Ook de andere gebouwen die in deze periode tot stand kwamen ontwierp Poggenbeek in deze stijl. De villa bestaat uit twee bouwlagen en een zolderverdieping. Het heeft een schilddak dat aan twee zijden is doorbroken door een topgevel. De topgevels hebben een verticale vakwerkbetimmering. De gevels zijn ter hoogte van de eerste verdieping wit gepleisterd, met uitzondering van het gedeelte boven de serre. Dat is net als de begane grond uitgevoerd in baksteen. Het pleisterwerk wordt doorbroken door horizontale banden in baksteen. In de jaren 1964 tot 1965 werd de villa verbouwd tot opleidingscentrum. Toen het opleidingscentrum naar Utrecht verhuisde, werd het gebouw jarenlang gebruikt als logeergelegenheid voor cliënten. Vanaf 1 februari 2005 kunnen ex-cliënten van afdeling Wier er tijdelijk onderdak vinden, in afwachting van een woning.