Den Dolder /'t Heuveltje /Het Vijfde Seizoen

Locatie: Den Dolder
Naam gebouw:
't Heuveltje / Het Vijfde Seizoen
Adres: Dolderseweg 164
Oorspronkelijke functie: kolenloods
Huidige functie: kunstprojecten
Architect: J. van Heerde
Datering: 1940
Architect eerste renovatie / uitbreiding: J. van Heerde
Datering: 1954-1956
Architect tweede renovatie / uitbreiding: Christoph Seyfferth
Datering: 1998

De oorspronkelijke functie van paviljoen 't Heuveltje was een loods voor kolen en berging van materialen. In 1954 werd het gebouw verbouwd tot werkplaats voor vrouwen. Naar ontwerp van Christoph Seyfferth is het paviljoen in 1998 verbouwd tot kunstenaarsverblijf, waarmee de naam van het gebouw veranderde in Het Vijfde Seizoen. Hij gaf de herinrichting de titel ‘Spartaanse Luxe’ mee. Het gebouw werd vrijwel geheel gestript. Alleen de keuken is gehandhaafd. De wanden zijn wit gepleisterd en in het interieur zijn verplaatsbare meubels neergezet. Zelfs de badkuip is verrijdbaar. De bank is aan het tapijt verankerd en staat op een podium op wielen. Aan de buitenzijde is boven de ingang een luifel aangebracht die gemaakt is van de letters die de woorden ‘Het Vijfde Seizoen’ vormen, de titel van het project. Rondom de ingang zijn gemetselde bloembakken aangebracht, waarin rabarber is geplant. Elk seizoen wordt een andere kunstenaar uitgenodigd om hier te wonen en te werken en samen met de patiënten een kunstwerk te realiseren. Op deze manier zou de maatschappij letterlijk dichterbij kunnen worden gebracht.