Den Dolder / Winkler

Locatie: Den Dolder
Naam gebouw:
Winkler
Adres: Dolderseweg 164
Oorspronkelijke en huidige functie: sociaal-cultureel centrum en psychomotorische therapie
Architect: Soeters Van Eldonk Ponec Architecten
Datering: 2001

Hoewel ten gevolge van het deconcentratiebeleid van de overheid veel voorzieningen naar Utrecht, Nieuwegein en Woerden werden verplaatst, bleef het noodzakelijk om ook in Den Dolder goede therapeutische voorzieningen te hebben. Waar het aan ontbrak was een gebouw voor lichamelijke beweging en ontspanning. In de jaren negentig werd besloten tot de bouw voor psycho-motorische therapie gecombineerd met een ontmoetingscentrum. Winkler bestaat uit drie van elkaar onderscheiden bouwvolumes die respectievelijk de gymnastiekzalen, de activiteitenruimtes en de kantoorvertrekken bevatten. Het kantoorgedeelte bestaat uit twee bouwlagen en heeft op de verdieping een reeks spreekkamers en op de begane grond kantoorruimten en een bar. Daarachter liggen twee taps toelopende bouwdelen, waarvan het ene sport- en therapiezalen herbergt, het andere creatieve functies zoals ateliers en een theater. In het midden van het gebouw, ter hoogte van de bar is aan de voor- en achterzijde een glazen gevel geplaatst, zodat je door het gebouw heen kunt kijken naar het achterliggende bos. Het gebouw heeft een opvallende uitstraling door de combinatie van hoofdzakelijk zwarte bakstenen gevels en de verschillende kleuraccenten bij de ramen.