Waardering van erfgoed

Een deel van de werkzaamheden van het bureau bestaat uit het maken van waardestellingen, welstandsvisies, transformatiekaders en cultuurhistorische verkenningen.

In 2016 schreef Noor Mens een welstandsvisie over het AMC in Amsterdam in opdracht van Amsterdam UMC.

Van 2015 tot 2019 had Noor Mens een aanstelling als promovendus aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het proefschrift is gewijd aan de waardering van erfgoed en de methodiek van waardestelling van naoorlogse wijken, met als casestudie de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam (in opdracht van de Gemeente Amsterdam). Het onderzoek resulteerde in ruimtelijke en cultuurhistorische analyses, waardestellingen en adviezen over de omgang met dit naoorlogse erfgoed met het oog op de toekomstige verduurzaming.

Sinds haar promotie aan de TU/e maakte Noor Mens verschillende waardestellingen transformatiekaders, onder andere voor verschillende Post 65 gebouwen:
• een waardestelling en transformatiekader voor een voormalig kantoorgebouw van de Belastingdienst in Apeldoorn;
• een waardestelling voor een ensemble van gebouwen van de voormalige gaszuiveringsinstallatie (GZI) van de NAM in Emmen.

Sinds 2019 werkt Noor Mens veel samen met Flexus Architectuur Welstand & Cultuurhistorie (Rotterdam), onder meer aan de volgende projecten:
• een cultuurhistorische verkenning en waardestelling voor de wijk Brunnepe in Kampen (2020), i.o.v. de gemeente Kampen;
• een cultuurhistorische verkenning en waardestelling GGD-locatie Rotterdam (2021);
• cultuurhistorische verkenning gemeente Helmond (2020-)