Waardering van erfgoed

Een deel van de werkzaamheden van het bureau bestaat uit het maken van waardestellingen, welstandsvisies, transformatiekaders en cultuurhistorische verkenningen. Voorbeelden hiervan zijn Hotel Britannia in Vlissingen, de Sint Franciscushof in Raalte en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC). Voor de Luciaschool in Rotterdam verrichtte Noor Mens samen met Molenaar en Van Winden architecten ontwerpgericht onderzoek, met het oog op de mogelijkheden van hergebruik.

Van 2015 tot 2019 had Noor Mens een aanstelling als promovendus aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het proefschrift is gewijd aan de waardering van erfgoed en de methodiek van waardestelling van naoorlogse wijken, met als casestudie de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam (in opdracht van de Gemeente Amsterdam). Het onderzoek resulteerde in ruimtelijke en cultuurhistorische analyses, waardestellingen en adviezen over de omgang met dit naoorlogse erfgoed met het oog op de toekomstige verduurzaming.

In 2019 werkte Noor Mens samen met Flexus AWC (Rotterdam) aan een cultuurhistorische verkenning voor de wijk Brunnepe in Kampen. Noor Mens schreef de biografie.

Momenteel werkt Noor Mens architectuurhistoricus aan een transformatiekader voor een voormalig kantoorgebouw van de Belastingdienst in Apeldoorn en een waardestelling van een ensemble van gebouwen van de voormalige gaszuiveringsinstallatie (GZI) van de NAM in Emmen.