Tentoonstellingen

Mainport Live – Maritiem Museum, Rotterdam – 2007

Voor een tentoonstelling van Kossmann De Jong in de vaste opstelling van het Maritiem Museum over de Rotterdamse haven werkte Noor Mens mee aan de samenstelling.

Een reis door de tijd brengt de geschiedenis van de haven in beeld. Op grote schermen zijn filmbeelden van het havenleven te zien en geeft een imposante maquette een impressie van het moderne havengebied.

Plattegronden, geluidsfragmenten en unieke filmopnamen kunnen door bezoeker zelf opgespoord worden. Met de tijdnavigator in de ‘Control Room’ zijn duizenden havenbeelden te bekijken en is hier informatie over te vinden.

Vormgeving: Kossmann De Jong

De zilveren kracht – Architectuur Centrum Eindhoven (ACE) – 2007

In het Architectuur Centrum Eindhoven stelde Noor Mens een tentoonstelling samen over de vergrijzing.

Suncity Eindhoven, de zilveren kracht is een presentatie van meningen en visies op de komende vergrijzing op de ruimtelijke ontwikkeling en architectuur. Er was werk van bureaus te zien, van ontwikkelaars, van woningbouwcorporaties en van studenten van de TU/e en de Design Academy.

Vormgeving: Thijs Bakker

W.M. Dudok. Componist van Architectuur – Raadhuis Hilversum – 1996

Voor de semipermanente tentoonstelling over architect-stedenbouwkundige W.M. Dudok in de kelder van het raadhuis in Hilversum deed Noor Mens onderzoek en de mede-samenstelling. De tentoonstelling bestond uit twee delen: een tijdlijn in de keldergang en themaruimtes hieromheen.

In de aan de gang gelegen ruimtes werd steeds één thema gepresenteerd, bijvoorbeeld de Hilversumse scholen van Dudok, de Hilversumse woningbouw en overige grote projecten. Door te putten uit persoonlijke fotoalbums en schetsboeken, kon veel aandacht worden besteed aan Dudok als mens en het leven rond de persoon van Dudok.

Vormgeving: Kossmann & De Jong

50 jaar Rotterdamse Stadsgeschiedenis – Romneyloods, Rotterdam – 1995

Onderzoek voor en medesamenstelling van een tijdelijke tentoonstelling over de wederopbouw van Rotterdam.
In een 120 meter lange buisvormige Romney-loods werd een tijdslijn geplaatst langs high/low culture vertelniveaus, met een variërend specialistisch en populair karakter.

Noor Mens nam de geschiedenis van stedenbouwkundige en architectonische plannen voor Rotterdam voor haar rekening.

Vormging: Kossmann & De Jong

Willem Kromhout Czn. (1864-1940) leven en werk Nederlands Architectuurinstituut, Westersingel Rotterdam 1992

De tentoonstelling: Willem Kromhout Czn. (1864-1940) leven en werk was van 22 augustus tot en met 8 november 1992 te zien in het Nederlands Architectuurinstituut te Rotterdam. Noor Mens was medesamensteller van de tentoonstelling.

In een fin de siècle-cocon van karmijnrood en goud werd een groot aantal van Kromhouts prachtige tekeningen en aquarellen gepresenteerd, samen met enkele van zijn meubels en een originele lamp voor Americain. In een ovaal kabinet werd aan de hand van tekeningen, foto’s en korte teksten een biografische schets gegeven. Verder werd een thematische presentatie van zijn omvangrijke oeuvre gegeven.

Zijn werk was uiteenlopend van woonhuizen tot ziekenhuizen en kantoren. Hij ontwierp de straatversiering voor de Amsterdamse binnenstad bij de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898. Tevens maakte Kromhout veel ontwerpen die nooit zijn uitgevoerd, zoals voor het stadhuis voor Rotterdam en het Vredespaleis in Den Haag.

Vormgeving: Lily Hermans

Architectuur als sieraad van de natuur – Nederlands Architectuurinstituut, Westersingel Rotterdam – 1991; Vleeshal, Haarlem – 1992

Bij het opruimen van het huis van zijn overleden grootmoeder in 1971 ontdekte een nazaat van de architect en landschapsarchitect Jan David Zocher jr. een blikken trommel met 53 architectuurtekeningen, 28 foto’s, 46 reisschetsen, en een aantal boom- en figuurstudies.
Het zijn de enige tekeningen die uit het door brand verwoeste huisarchief van Zocher was gered.

De tekeningen waren waarschijnlijk onderdeel van een serie presentatietekeningen, waarmee de Zocher opdrachten probeerde te verwerven. De reeks tekeningen vormde de aanleiding van een tentoonstelling rond het werk van de Zochers. Noor Mens stelde de tentoonstelling samen.

J.D. Zocher ontwikkelde zich in de eerste helft van de negentiende eeuw tot een (landschaps)architect van grote naam. Hij richtte landgoederen in en ontwierp stadsparken, onder andere op de bolwerken van Haarlem en Utrecht.
Samen met zijn zoon Louis Paul ontwierp hij het Vondelpark in Amsterdam en het Park aan de Maas in Rotterdam.

NRC